St. Louisban az amerikai Hikaru Nakamura győzelmével ért véget az örmény Levon Aronjannal vívott párharca. A négy klasszikus gondolkodási idejű játszmában 2-2-re végeztek, egy-egy nyerés és két döntetlen mellett. Tizenhat villámpartiban is összemérték erejüket, a blitz világranglistán Magnus Carlsen mögött második Nakamura 9,5-6,5-re győzött. Játszmánként 3-3 perc volt a gondolkodási idő és 2-2 másodperc lépésenként. Nakamura gyorsabb volt, szerencsésebb kézzel sakkozott, hat partit nyert meg, háromszor kikapott a hét döntetlen mellett. A 100 ezer összdíjazású párharc győzteseként 60 ezret kasszírozhatott.

banner02

Hazai pályán a háromszoros amerikai bajnok Hikaru Nakamura győzelmével fejeződött be az ötnapos show, a háromszoros örmény olimpiai bajnokkal, Levon Aronjannal vívott párhara. A négy klasszikus gondolkodási idejű játszmákban érdekes elméleti párbajokat is láttunk, Nakamura megnyerte az első partit, Aronjan egyenlített, majd két döntetlen született. A győzelmeket 4, a remiket 2 ponttal jutalmazták, így alakult ki a 8-8-as eredmény.

A villámjátszmákban Nakamura volt az esélyesebb, a blitz világranglistán második Magnus Carlsen mögött. A végeredmény a „papírformát” igazolta, az amerikai sakkozó gyorsabban játszott, a kapkodásban rendre felülmúlta riválisát, aki oly sok jó állást, nyerőesélyt rontott el. Nakamura az első partit rögtön nagy mázlival nyerte meg, és még öt játszmában megadásra kényszerítette riválisát, három partiban Aronjan győzött, még hét döntetlen született. Érdekességként jegyzem meg, hogy a nyolcadik összecsapás 127 lépésben ért véget pontosztozkodással.

A 16 villámparti eredményei:
Hikaru Nakamura (amerikai, 2906) – Levon Aronjan (örmény, 2850) 9,5 – 6,5 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1)

A négyjátszmás párosmérkőzés végeredménye:
Hikaru Nakamura (amerikai, 2767) – Levon Aronjan (örmény, 2797) 8 – 8 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

A párosmérkőzés végeredménye:
Hikaru Nakamura – Levon Aronjan 17,5 – 14,5

Verőci Zsuzsa